Esküvő fotózás

A fényképész kiválasztása meghatározó fontosságú egy esküvő megörökítésekor. Fontos szempont a fotós szakmai tudása, gyakorlata is és professzionális felszerelésen kívül, hogy elképzelései összhangban legyenek a pár elgondolásaival. A kapcsolat kezdettől fogva nagyon fontos és az erre épülő közös együttműködés, hiszen minden pár más egyéniség, ami sokban befolyásolja az esküvői fotózás végeredményét.


Amennyiben megtetszettek fotóim és az a szemlélet, ahogy igyekszem megörökíteni életetek e nagyon fontos eseményét, kérem, vegyétek fel velem a kapcsolatot, telefonon a 06-30-471-55-63-as számon keresztül vagy emailen az info@vitezfoto.hu címen  tudtok elérni, vagy az esküvői online árajánlatkérő űrlapon is megtehetitek ide kattintva. Itt várom esküvői fotózással kapcsolatos kérdéseiteket és árajánlatot is ezek valamelyikén keresztül tudtok kérni.

esküvői fotózás


Fotózás menete
Esküvő előtti fotózás
Kreatív esküvői fotók
Szertartások fotózása, csoportképek készítése
Vacsora lakodalom
Képek átadása, utómunka
Fine Art esküvői album, fotókönyv
GY.I.K. - gyakran ismételt kérdések

FOTÓZÁS MENETE
Az esküvőt nem szabad az esküvői fotózásnak alárendelni, de érdemes egy-két szempontot figyelembe venni, különösen a beállított esküvői fényképek elkészítésénél. Ehhez igyekszem néhány hasznos tanácsot, tapasztalatot megosztani.
Célszerű vőfélyt fogadni, szervezettebb és a vendégek számára szórakoztatóbb az esküvő a közreműködésével. Több a fotózni való, ha műsorok, játékok vannak, általában több és jobb fénykép készül.

ESKÜVŐ ELŐTTI FOTÓZÁS - Engagement session

Esküvői fotózás Az esküvő előtt pár héttel, készítek egy fotósorozatot a párokkal. Egy kötetlen, jó hangulatú fotózásról van szó, amelynek lényege, hogy megismerjük egymást, hogy az esküvő napján még felszabadultabb, természetesebb esküvői fotók, fényképek készülhessenek. Sokan ekkor szembesülnek azzal, hogy bizony nem pár kattintásról van szó, így aztán az esküvő előtti fotózás jó emlékei lesznek az esküvőt megelőző időszakról.
 
KREATÍV ESKÜVŐI FOTÓK

esküvői fotózásEgyedi, színvonalas esküvői fényképek készítéséhez, két dolog nagyon fontos: az elegendő idő és a megfelelő fotózási helyszín kiválasztása. A legjobb választás, az esküvői szertartás elé - vagy még jobb, az esküvői szertartást megelőző napra - szervezni a fotózást. Amennyiben nincs mód a fentebb leírtakra, akkor az esküvői szertartás(ok) után és a vacsora közötti időpontban lehet megoldani a fotózást. A fotózásra szánt 1-2 óra nagyon gyorsan eltelik, ezért mindenféleképpen érdemes ezt az idő mennyiséget rászánni.

A fotózás helyszínének kiválasztási szempontjai:
- ma már leginkább a külső helyszínen, szabadban való esküvői fotózásra van igény, amit érdemes az esküvő helyszínéhez közel megválasztani, de várható esős idő esetén zárt helyről is gondoskodni.
- érdemes olyan helyre tervezni ahol elegendő árnyék van és megfelelő háttér (pl. zöld növényzet, fák, kőfal) áll rendelkezésre. A nyílt, tűző napos helyek, nem alkalmasak fotózásra, mert a modellek hunyorognak, erős árnyékok keletkeznek.
- időben ki kell választani, hiszen vannak helyszínek, ahol a fotózási engedélyt kell kérni, a helyszínt lefoglalni és ennek díját befizetni.

kreatív esküvői fotózás


SZERTARTÁSOK FOTÓZÁSA, CSOPORTKÉPEK KÉSZÍTÉSE

( Polgári, illetve Egyházi szertartás)

Esküvői fotózásAz esküvői szertartásokon történtek egyszeriek és megismételhetetlenek, ezért igyekszem, a legfontosabb pillanatokban, eseményeknél jelen lenni és azt a maguk sajátos hangulatukban visszaadni, megörökíteni. Az események fotózása riport jellegű, adott helyszínen, időben, adott körülmények között, amelyeknek professzionális technikával igyekszem megfelelni. A fotózás sikere érdekében a párokat arra kérem, hogy a legfontosabb eseményeken, mint gyűrűfelhúzás, a csók vagy a koccintás ne siessék el.
Az esküvői szertartások után lehetőség van elkészíteni a hozzátartozókkal, barátokkal a csoportképeket.


Fotózás szempontjából hasznos tanácsok:
A templom, a házasságkötő terem kiválasztásánál érdemes előnyben részesíteni a nagy ablakos és a világos színű falas helyiségeket. Sötét színű (pl. bordó plüss vagy fa lambéria) házasságkötő terem, nagy belógó lámpákkal szinte lehetetlenné teszi szép fotók készítését. Ha kevés a fény, kénytelen a vaku adni a főfényt, ami nem mutat minden esetben túl jól. A túl kicsi terem méret is okozhat gondot, esetleg nem lehet jól elhelyezkedni. A templomban nem mindig gyújtják fel az összes lámpát, ezt jó tisztázni előre az illetékessel, ha lehet kérni kell a teljes világítást, néha még az is kevés szokott lenni.

VACSORA, LAKODALOM

esküvői vacsora lakodalomSokan úgy gondolják, hogy ilyenkor már nincs szükség esküvői fotósra, hiszen ott vannak a rokonok, akik úgyis készítenek képeket. Pedig igazán ez az egyik legmozgalmasabb része az esküvő napjának, ilyenkor már felszabadultabb az ifjú pár, társaság, lazább a légkör, ekkor kerül sor többek közt a menyasszonytáncra, torta felvágására, menyecsketáncra, egyéb eseményekre, játékokra, mely pillanatok egyediségük és ismételhetetlenségük miatt megérdemlik, hogy magas színvonalon kerüljenek megörökítésre. Ez bizony tapasztalt esküvői fotós számára sem kis kihívás, a kevert fények, gyors mozgások, váratlan események miatt.

 

 
KÉPEK ÁTADÁSA, SZOLGÁLTATÁSOK, UTÓMUNKA, RETUSÁLÁS

Az átadás időpontja, egy 3-4 helyszínes esküvő esetén, általában kettő- négy hét, az esküvő napjától számítva.
Az esküvői képek lehetnek színesek, fekete-fehérek, vagy régies hatású szépia (barnított). A képeket professzionális laborban hívatjuk elő, a kiváló minőség érdekében.
Dvd-n vagy pendriveon átadásra kerül az esküvő napján készült összes jó kép, valamint lehetőség van az esküvőn készült képek megtekintésére WEBGALÉRIÁMBAN, amely a legjobb módja annak, hogy a távolabb élő rokonok, barátok is láthassák azokat.
Az utómunka során az esküvői képeket technikailag korrigáljuk, beállítjuk végleges színüket (ami a megállapodás szerint lehet a színesen kívül fekete-fehér és barnított, azaz szépia is).
A kiválasztott képek kerülnek retusálásra, eltüntetjük az esetleges bőrhibákat, halványítjuk az anyajegyeket.

ESKÜVŐI FINE ART FOTÓKÖNYV

Lehetőség van a legjobban sikerült képekből egyedi FINE ART FOTÓKÖNYV készítésére is.

A fotókönyvek albumok professzionális fotópapírra és hőkötéses eljárással készülnek, ezért a minőségük és színhűségük kiemelkedő. Az egyedi tervezés a garancia arra, hogy esküvői fine art fotókönyve egyedi lesz. Fotókönyv többféle papírra (matt, fényes, Kodak METALLIC) és különféle borítóval készülhet, ami lehet eco bőr vagy különböző Art anyagok amiből több mint 25 mintából választhat, de akár eredeti olasz bőr is kérhető.

Esküvői fotókönyv méretek: 10x15-ös, 20x20-as, 20x30-as, 30x20-as, 30x30-as lehetséges, oldalszáma pedig  16-50.

Vitéz FOTÓ - Esküvői Fine Art album fotókönyv

Esküvői fotókönyvet saját hozott képeiből is összeállítjuk, kérem forduljon hozzánk bizalommal!


 
 
GY.I.K.

Miért van szükség arra, hogy hivatásos fényképészt bízzunk meg az esküvő fényképezésével?
Egy esküvő fotózása, nem könnyű feladat. Mindegyik egyedi, mindegyik egy új kihívás. Az esküvő fényképezés kemény munka, és sokkal megerőltetőbb, mint ahogy egy lelkes rokon gondolná esetleg. Az adottság és képesség még a hivatásos fényképészeknél is széles skálán mozog, ezért fontos, hogy a megbízott szakember ne csak a fényképezés általános területein legyen tapasztalt, hanem az esküvői fotózás speciális környezetében is otthonosan mozogjon, ezáltal biztosítva, hogy a legjobb végeredmény szülessen. Minőségi Fine Art fotókönyvek, papírképek és DVD-k formájában.

Mikor kell megrendelnem a fényképezést?
Nem ritka, hogy az esküvő fényképezését akár egy évvel előre megrendelik. Az ügyfeleink nagy része körülbelül fél évvel az esküvő előtt szokta jelezni igényét a szolgáltatásunkra. Ettől függetlenül bármikor felveszünk megbízásokat, azonban minél előbb jelentkeztek, annál nagyobb eséllyel tudunk a rendelkezésetekre állni, különös tekintettel a tavaszi és nyári hónapokra.

Az ország melyik részén dolgoztok?
Munkáink nagy részét elsősorban Monor (Pest megye) környékén végezzük, illetve Budapesten, de normál útiköltség tarifa felszámítása mellett az ország bármely területéről érkező megbízást elvállalunk.

Miért előnyös olyan esküvői csomagot választanom, amely már Fine Art fotókönyvet is tartalmazza?
Úgy gondoljuk, hogy egy esküvői fotósorozat megérdemli, hogy elegáns fotókönyvbe szerkesztve mutatkozzon be. A minőségi fotókönyvek, archiválási nyersanyagok és professzionális papírképek olyan páratlan vizuális eleganciát, szépséget és minőséget nyújtanak, amely több generáción át kitart.

Mikor kapjuk kézhez a fényképeket?
Hivatalosan az esküvőtől számított 2-4 héten belül, de ez elsősorban attól függ, hogy mennyi idő alatt sikerül kiválogatni a képeket.

Mikor kell fizetnünk?
A megrendelt esküvői csomag árát kettő részletben szoktuk elkérni. A megbízási díj, foglaló- ami a csomag árának 30% - a szerződés aláírásakor fizetendő. A második részt a végén kell kifizetnetek, amikor átadjuk az DVD-ket, pendriveot, papírképet, Fine Art fotókönyvet stb.


Vitéz FOTÓ - Veroczki Barbara fényképész
PÁR ESKÜVŐVEL KAPCSOLATOS DOLOG AMIT AZ INTERNETRŐL GYŰJTÖTTEM, REMÉLEM HASZNOSNAK TALÁLJÁTOK ŐKET:


Esküvői etikett

Vendéglista

A legjobb, ha meghatározzuk, hány vendéget akarunk meghívni, és csak ezután látunk hozzá a névsor összeállításához. Régen a menyasszony szülei állították össze a listát. Általában a menyasszony szülei rendezik a vacsorát, és az ő nevük szerepel a meghívókon házigazdaként. A lista összeállításánál vegyük figyelembe, hogy a meghívottaknak körülbelül kétharmada nem jelenik meg, ezért nyugodtan invitálhatunk több vendéget.

Mindenképpen a családot és a jó barátokat részesítsük előnyben. Nem kötelező meghívni barátaink partnerét, különösen ha nem is ismerjük, ellenben házaspárok vagy jegyespárok mindkét tagját hívjuk meg. Általában nem szokás meghívni két olyan embert, akik nem kedvelik egymást (pl. elváltak). Kerüljük az exbarátnők és -barátok meghívását is.

Meghívó

Az esküvői meghívót rendszerint a menyasszony édesanyja küldi. Akiknek nem ez az első házasságuk, azok saját nevükben írjanak. A szokásos esküvői meghívó így hangszik:

Kiss Sándor és neje
szeretettel meghívja Önt lányuk,
Detti
és
Kovács László
esküvőjére, melyet a
Mátyás-templomban tartanak, Budapesten,
augusztus 30.-án, szombaton 1 órakor,
valamint a szertartást követően a Hilton Szállodában
tartandó vacsorára.

A vendég nevét kézzel írjuk a meghívó bal felső sarkába így: Varga István és családja részére.

- Ha a menyasszony szülei elváltak, külön írjuk a nevüket .
- Ha az édesanya újra férjhez ment, a meghívót rendszerint akkor is a két szülő küldi, de külön sorba írják a nevüket.
- Ha a menyasszony édesanyja és nevelőapja küldi, a vezetéknevek nem azonosak, így a menyasszony vezeték nevét is illik kiírni. A meghívókat legalább hat héttel az esküvő előtt illik elküldeni.

Lakodalom (bankett)

A bankettre általában a menyasszony szüleinek a házában kerül sor. Persze tarthatják szállodában, étteremben, kertben, hajón is.

- A reggeli vagy délelőtti esküvőt rendszerint állófogadás, illetve meleg ebéd követi, és az ifjú pár délután 4-5 óra körül távozik.
- A kora délutáni esküvőt általában svédasztalos állófogadás követi, a tortát késő délután szolgálják fel, és az ifjú pár este 7 óra felé távozik, hacsak nem folytatódik este is a lakodalom.
- A késő délutáni esküvőt svédasztalos vagy meleg vacsora, zene tánc követi, az ifjú pár általában éjfél körül távozik.

Bármikor is van a bankett, az italok közül ne maradjon ki a pezsgő, és mindenképpen rendeljünk elegendő üdítőt.


Ki állja a költségeket?

Mivel az esküvői bankettet és a vendégek meghívását a menyasszony szülei intézték, általában a költségek is őket terhelik. Ide tartozik a bérleti díj, a vendéglátás, az italok, a menyasszonyi ruha és még sok más. Rendszerint a vőlegény fizeti a templomi szertartást, ő vásárolja a jegygyűrűket, a menyasszonyi csokrot, a többi virágot s a koszorúslányok ajándékait is.


Nászajándék

Sok pár készít listát azokról az ajándékokról, melyekre szüksége van, megkönnyítve ezzel a választást a vendégek számára. Bár minden meghívottnak illik ajándékot hoznia, a meghívóhoz mégse mellékeljük az ajándéklistát. Egyesek mindenféle útmutatás nélkül, maguk akarják kiválasztani az ajándékot. Tagadhatatlan viszont, hogy a listák nagyon hasznosak, hiszen biztosítják az ifjú házasok számára mindazt, amire szükségük van az önálló élet megkezdéséhez, és elkerülhetik, hogy kettőt kapjanak valamiből.

Lehetőleg különböző értékű ajándékokat soroljuk fel. Mindig írásban köszönjük meg a nászajándékot. Ha az esküvő előtt megkaptuk, lehetőleg azonnal válaszoljunk, mert utána elárasztanak minket az ajándékok, és sokkal kevesebb időnk lesz a hálálkodásra.


A násznagy (ceremóniamester)

Régebben csak agglegény lehetett násznagy, és általában a vőlegény legjobb barátja volt. Fontos, hogy jó szervezőkészsége mellett megbízhatónak, diszkrétnek, ötletesnek kell lennie.
A násznagy az előkészületekben és az esküvő napján egyaránt részt vesz. Első feladata a legénybúcsú megszervezése. Az esküvő előtt is tartja a kapcsolatot a vőlegénnyel, hogy szükség eslutáni esküvőt általában svetén segíteni tudjon. Az esküvő napján ügyel arra, hogy a vőlegény pontosan érkezzen a templomba, és nála vannak a gyűrűk a szertartás kezdetéig, végül neki kell köszöntőt mondania a banketten. Ügyel, hogy mindenki a helyén legyen a fényképezésnél, a köszöntőknél, a torta felvágásánál, és az ifjú pár búcsúztatásánál. Tudhat bizalmas dolgokról, hogy hol tölti a nászutat az ifjú pár.


A koszorúslányok (menyasszonyi kíséret)

A menyasszonyt számos koszorúslány kísérheti, de legalább egyiküknek a vőlegény családjából kell lennie. A feladatuk, hogy segítsék a menyasszonyt, és vigyék az uszályát vagy fátylát. Férjezett asszonyok is lehetnek koszorúslányok, ahogy nagyon fiatalok is. Az első koszorúslány általában a menyasszony legjobb barátnője, esetleg rokona, de lehet a legidősebb lány is az első koszorúslány, aki segít az öltözködésnél, és elkíséri a templomig. Felelős a többi kísérő viselkedéséért.


Vőfélyek

A nagy templomi esküvőknél szükség lehet arra, hogy a vőfélyek segítsenek a miselap kiosztásánál, ellenőrizzék, van-e elég ülőhely a legközelebbi rokonok, és család számára, továbbá ők vezetik a helyükre a vendégeket. Fontos, hogy ismerjék a meghívottakat, ha mégsem, akkor kérdezze meg, hogy a menyasszonyhoz vagy a vőlegényhez tartozik, mivel a menyasszony vendégei a templom bal oldalán foglalnak helyet (ha szemben állunk az oltárral), a vőlegény vendégei pedig a jobb oldalon.


Az esküvő napja

A vőfélyek legalább félórával a szertartás előtt érkezzenek a templomba, hogy legyen idejük kiosztani a miselapokat, és ellenőrizzék hogy az első sorokat meghagyták-e a közvetlen család számára. A násznagy tíz perccel a szertartás kezdete előtt legyen ott a vőlegénnyel, és a menyasszony érkezéséig jobb oldalon, az első padsorban üljenek. A menyasszony előtt jön az édesanya és a koszorúslányok, legutoljára a menyasszony, általában édesapja kíséretében.

Az anyakönyv aláírása után a menyasszony és kísérete igazítsa meg az uszályt és a fejdíszt. Elsőként az ifjú asszony férje bal oldalán jönnek ki a templomból. A násznagy és a vőfélyek segítenek, hogy ne maradjon ki senki a csoportképből. Ezután a házaspár rögtön elindul a bankett helyszínére, hogy az első vendég érkezéséig legyen idejük pihenni.


Amit tudniuk kell a vendégeknek!

Az esküvői meghívóra késedelem nélkül válaszoljunk, írjuk meg, eltudunk-e menni vagy sem. Minden vendégnek illik nászajándékot adnia, akár saját ízlésünkre hagyatkoznak, akár a listáról választanak. Ha az esküvő napján személyesen visszük az ajándékot, írjuk rá a nevünket, és ne akarjuk az ifjú pár kezébe adni ? kérdezzük meg, hogy hová tehetjük le.

A templomba időben érkezzünk, hogy találjunk ülőhelyet, nehogy késésünkkel megzavarjuk a szertartást. A férfi vendégek általában öltönyt viselnek, a nők is elegánsan jelennek meg. Ha gyermekeink neve nem szerepel a meghívón, tekintsük úgy, hogy nem hívták meg őket.

A vendégek fő feladata a banketten, hogy jól érezzék magukat de bizonyos határokon belül. Vegyüljenek el a többi vendég között, tartózkodjanak a sok alkohol fogyasztásától, ne tegyenek jópofa megjegyzéseket a köszöntők alatt, ne sajátítsák ki a menyasszonyt és a vőlegényt.

Az ifjú pár távozása után a vendégeknek is indulniuk kell, de előtte meg kell köszönni a meghívást a menyasszony szüleinek. A bankett után nem kötelező köszönő levelet írni, de örömet okozhat azoknak, akik annyit fáradoztak az esküvő sikere érdekében.

forrás: Esküvőstart

Mit jelképeznek az esküvői szokások?

Valami régi, valami új, valami kék, valami kölcsönkapott
Angol szokás, hogy a menyasszonynak az esküvője napján, boldog házasságának zálogául, szerencsés viselnie magán valami régi, új, kék és kölcsönkapott darabot vagy dolgot. A régi a menyasszony hajadonlétét szimbolizálja. Az új jelzi, hogy az életében új fejezet kezdődött. A kék ? a legtöbb esetben harisnyakötő ? a hűség színe, illetve úgy is tartják, hogy aki kéket visel, fiúgyermeket is szül. A kölcsönkapott dolog pedig a házasság két legfontosabb kötelékét jelzi: a barátságot és a szerelmet. Ezekre az érzésekre ugyanis úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.


Rózsaszirom- és rizsszórás a termékenységért
Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok rózsaszirommal szórták be, a ceremónia után pedig a ifjú párra rizst szórtak. Mindkét szokás a termékenységet jelképezi. A rizsszórás modern értelmezésben gazdagságot hoz a házaspárnak. Úgy is tartják, hogy ahány rizsszemet fésül ki a menyasszony a hajából az esküvő után, annyi gyermeke fog születni a párnak.


Csokordobás a következőért
Esküvője után a menyasszony hátat fordít a násznép még hajadon lányainak, és csokrát közéjük dobja, aki elkapja, az lesz a következő menyasszony a társaságból.


Koszorúslányok az menyasszony védelméért
A koszorúslányoknak eredetileg az volt a feladata, hogy díszes ruhájukban megtévesszék azokat, akik el akarták rabolni az arát. Egy másik változat szerint a koszorúslányok csak helyi hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva a figyelem központjában lehettek, és így férjet találjanak. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy egyenlő eséllyel indulhassanak.


Menyasszonyrablás
Régebben ez nagyon komoly dolog volt, mivel gyakran előfordult, hogy a menyasszonyt már az esküvői szertartás alatt elrabolták. Ha a vőlegény nem tudott menyasszonyára kellőképpen vigyázni, nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Manapság ez a szokás csak arra szolgál, hogy a fiatal párt egy rövid időre elválasszák egymástól, hogy valahova betérjenek. Van azonban néhány szabálya az elrablásnak, amit mindenképpen figyelembe kell venni. Nem szabad hosszú ideig elmaradni, mert különben a vendégek unatkoznak, és a hangulat elromlik. A vőlegénynek különösen vigyáznia kell a menyasszonyi csokorra, mert ez őt a menyasszony kiszabadításakor felmenti a fizetési kötelezettség alól, és az elrablónak magának kell fizetnie a cehhet.

A fátyol levétele
Ez is igen kedvelt esküvői szokás. Az örömanya leveszi lánya fejéről a fátylat, a menyasszonyt bevezetik egy lányok által alkotott körbe. A lányok a fátylat, mint egy tetőt feszítik ki a menyasszony feje fölé, és körtáncot lejtenek körülötte. A tánc után a menyasszony fogja a fátylat, és annak a lánynak a fejére teszi, akiről gondolja, hogy a legközelebbi menyasszony lesz. Éjfélkor egy verset mondanak el, a menyasszonynak pedig az asztal körül kell ugrálnia, hogy megmutassa, hogy egészséges. A fátylat leveszi, helyette egy fejkendőt és egy főzőkanalat kap, ezután pedig mindenki, aki a menyasszonnyal táncolni akar, pénzt dob egy kalapba.

A merőkanáltánc
A legénybúcsú egyik fénypontja a kanáltánc, amikor a vendégek fazekakkal és fedőkkel felszerelve, lármázva szaladgálnak az ifjú pár lakásában. Ennek a szokásnak is a gonosz szellemek elűzése volt eredetileg az értelme.

Aprópénz
A menyasszony cipőjébe dugott pénzérme biztosíték arra, hogy a házasság során soha ne legyen majd üres a családi pénztár. - A ruha szegélyébe varrt pénzérme szintén jólétről gondoskodik.

Kisfiú az ölben
Sok helyen elterjedt, hogy az esküvői vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki a család nevét továbbviszi.

Varrás
Bánatot és szomorúságot hoz a babona szerint, ha a menyasszony maga varrja esküvői ruháját, és annyi könnyet hullat majd, ahány öltéssel a ruhája készült. Azt mondják, a hajadon varrónő, aki egy menyasszonyi ruhán az első öltést ejti, egy éven belül maga is férjhez fog menni. - A babona szerint nem szabad fütyülni abban a helyiségben, ahol a menyasszonyi ruha készül, mert odacsalja a gonosz szellemeket.

Gyöngyékszer
A menyasszonynak nem szabad gyöngyöt viselnie az esküvőn, mert a gyöngy a könnyeket szimbolizálja, és sokat sír majd a házasság alatt.

Küszöbön átemelés
Az ifjú férj felkapja karjaiba asszonykáját, amikor először lépik át házasként közös lakásuk küszöbét. A nemes tett jó célt is szolgál: ezáltal szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, amelyek leginkább a küszöb alatt szoktak megbújni.

Új lakásba költözés
Jó szokásként tartották meg, hogy a rokonok és ismerősök kenyeret és sót nyújtanak át az ifjú párnak általában akkor, amikor először látogatják meg őket az új lakásukban. Régen a kenyér a legfontosabb élelem volt, a só, pedig igen drága ajándék. Ma azt jelképezi, hogy a jólét sose múljon el az új otthonból.

Só, kenyér
Az új közös lakásba mindig legyen só, és kenyér, hogy soha ne kelljen nélkülözniük.

Babonák
A babona szerint szerencsétlenséget jelent, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a menyasszonyi ruhát. Az sem jó, ha a menyasszonyi ruha túl korán elkészül. A legjobb, ha az utolsó pillanatig van még rajta varrnivaló. Ha készen vett ruháról van szó, egy kis kiegészítőt szoktak a ruháról eltávolítani, majd az esküvő napján szépen visszavarrni. Miért jó olyan menyasszonyi ruhát választani, amin sok gomb van? Mert egyes vidékeken úgy mondták, hogy annyi évet él majd boldog házasságban a lány, ahány gomb van a menyasszonyi ruháján. A menyasszony esküvője napján csak teljes menyasszonyi díszbe öltözve nézhet tükörbe. Ha előbb is tükörbe néz, az szerencsétlenséget jelenthet. Szép, régi szokás az esküvői ruhából, vagy a fátyol anyagából varrni az első gyermekkeresztelő ruhácskáját. Egy régi katolikus szokás szerint a menyasszony díszes esküvői ruháját a templomnak ajánlotta, hogy miseruha készüljön belőle.

forrás: Esküvőstart


Szolgáltatásaink:
esküvő fotózás   tablófotózás   osztályfotózás   gyermek fotózás   óvoda fotózás   esküvői fine art album   céges rendezvény fotózás   bölcsődei fotózás   termék fotózás   tárgy fotózás   fine art fotókönyv készítés